Yaz aylarında çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riski

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanından Yaz Dönemi Uyarısı

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği’nden Uzm. Dr. Ferunda Demir, yaz mevsiminde çocukların fazla enerjilerini dış mekanda harcadığını belirterek, “Çocuklar açık havada sürekli aktif olarak zaman geçiriyorlar. Ancak ani hareketler ve dikkatsiz oyunlar sonucunda istenmeyen kazalar meydana gelebiliyor. Bu kazalar zaman zaman kırıklarla sonuçlanabilir” dedi. Düşme ya da çarpma sonucunda kızarıklık, morluk, şişlik ve özellikle hareket kısıtlılığı gibi belirtilere dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Uzm. Dr. Demir, “Bu belirtiler varsa hemen bir uzmana başvurulmalı. Çünkü yaz aylarında parklarda özellikle el, bacak, ayak ve parmak kırıklarına sıkça rastlıyoruz” şeklinde konuştu.

Çocuklarda Sık Rastlanan ‘Yaş Ağaç Kırığı’ Türü

Uzm. Dr. Ferunda Demir, çocuklarda en yaygın kırık türlerinden birinin ‘yaş ağaç kırığı’ olduğunu belirterek, bu tip kırıkların genellikle destek tedavisi ile düzeldiğini söyledi. Dr. Demir, “Bu kırıklar genellikle kendi kendine iyileşme özelliğine sahiptir. Ancak yine de uzman kontrolü ve uygun destek gereklidir” ifadelerini kullandı. Kemik yapısı, genel sağlık durumu ve beslenmenin kırıkların iyileşme sürecinde önemli olduğunu belirten Demir, “Çocuğun vücuttaki kalsiyum depoları dolu ve D vitamini seviyesi yeterliyse kırık iyileşmesi çok daha hızlı ve sağlıklı olacaktır” şeklinde açıkladı.

Fiziksel Aktivitelerin Yaş Grubuna Uygun Olması Önemli

Uzm. Dr. Demir, yaz tatilinde çocukların fiziksel aktivitelerle yönlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Spor faaliyetleri yaş gruplarına uygun, kontrollü ve güvenli ortamlarda gerçekleştirilmelidir. Aileler çocuklarını kontrolsüz alanlara değil, güvenli alanlara yönlendirmelidir” tavsiyesinde bulundu.

Süt ve Süt Ürünleri Beslenmede Önemli Bir Yere Sahip

Çocukların sağlıklı kemik gelişimi için beslenmeye de dikkat edilmesi gerektiğini belirten Uzm. Dr. Ferunda Demir, “Süt ve süt ürünleri çocukların günlük beslenme rutininde yer almalıdır. Gerekirse dönemsel olarak D vitamini takviyesi yapılmalıdır” dedi.

Related Posts

Vatandaş zehirlendi, faturası aile hekimlerine kesildi!

Aile hekimliği yönetmeliği aile hekimlerini mağdur etmeye devam ediyor. Kahramanmaraş – Elbistan’da bulunan termik santralde meydana gelen zehirlenme vakaları, halk sağlığını tehdit ederken, yeni Aile Hekimliği Yönetmeliği nedeniyle fatura yine aile hekimliği çalışanlarına kesildi.

Her şeyi unutturup, güçsüz bırakıyor: Hastalık değil ‘eksiklik’ yaşıyor olabilirsiniz

Vücudunuzun enerji üretiminden beyin fonksiyonlarına kadar birçok sisteminde rol oynayan B12 vitamini, eksikliği halinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Hafıza problemleri, yorgunluk, karıncalanma gibi belirtilerle B12 eksikliği önemli bir sağlık problemi. Peki, yeterli B12 nasıl alınır ve kimler risk altında?

İBB’den aşırı sıcaklara karşı sağlık uyarısı: Gölgede durun, bol su için

İBB’den aşırı sıcaklara karşı sağlık uyarısı: Gölgede durun, bol su için

Alzheimer’a umut olacak keşif! Hastalığı tetikleyen mekanizma çözüldü

Yürüttükleri çalışmayla Alzheimer hastalığının oluşumunda kilit rol oynayan yeni bir mekanizma keşfettiklerini açıklayan Prof. Dr. Muhsin Konuk ve doktora öğrencisi Arş. Gör. İrem Gülfem Albayrak, “Sıradaki hedefimiz, bu mekanizmayı düzenleyecek mümkünse bitkisel bir molekül bulmak. Başarırsak, o kişi Alzheimer’a yakalanmayacak” dedi.

2025 Mart TUS Tercihleri

2025 Mart TUS’da Ek Tercihe kalan boş kontenjanlar açıklandı. Uzman doktor adaylarının tercih etmediği branşlar dikkat çekti. 

Erken ergenlik tehlikesine dikkat! Kızlarda 10 kat fazla görülüyor

Erken ergenlik, bazı çocuklarda boy kısalığına neden olabildiği için ebeveynlerin son yıllarda en çok kaygılandıkları konuların başında geliyor. Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Dr. Aliye Sevil Sarıkaya, erken ergenliğin erken ve doğru tedaviyle yönetilebilen bir durum olduğunu belirterek, önemli açıklamalarda bulundu.