Altını olanlar çok üzülecek… İkinci yarıda senaryo değişiyor

Altın Yükselişte: Yılın İlk Yarısında Yükselirken, İkinci Yarıda Dengeleniyor

Altının ons fiyatı, ABD tarifelerinden kaynaklı endişeler, jeopolitik riskler, merkez bankası alımları ve doların zayıflamasıyla rekor seviyelere yükselirken, ikinci yarıda küresel risklerin azalması beklentilerine paralel olarak dengelenme öngörülüyor.

Piyasalar, yıla enflasyon-resesyon ikilemi arasında merkez bankalarının para politikalarında gevşeme döngüsüne girmesi beklentileriyle başladı. Bu dönemde devam eden küresel belirsizlikler ve riskler, yatırımcıların güvenli liman arayışını artırarak altına yönelik talebi güçlendirdi.

Özellikle ABD’nin ticaret ilişkilerinde sorun yaşaması ve jeopolitik belirsizlikler endişeleri artırırken, ABD Merkez Bankasının politika alanını kısıtlayıcı etkisiyle altın talebi arttı.

Ayrıca ABD’nin büyüyen bütçe açığı endişeleri, altının fiyatını destekleyen faktörler arasında gösterildi.

Jeopolitik tarafta, İsrail’in Gazze’ye saldırıları ve Rusya ile ABD arasındaki belirsizlik altının güvenli liman talebini artırdı.

Artan risk algısı, merkez bankalarını altın alımına yönlendirdi. Bu durum, merkez bankalarının altına olan taleplerini artırarak orta ve uzun vadede yükselişe neden oldu.

Rekor fiyatlara rağmen Çin’den gelen fiziki altın talebi de dikkat çekti. Ayrıca, İsrail ile İran arasındaki çatışmaların da güvenli liman varlıklara talebi artırdığı görüldü.

Dolar endeksindeki düşüş, altının ons fiyatındaki yükselişe katkı sağladı. ABD Başkanı Donald Trump’ın politikaları, doların zayıflamasına neden oldu ve altına olan talebi artırdı.

Altının ons fiyatı, yılın ilk yarısında yüzde 25 artarak 3 bin 303 dolara kadar yükseldi. Ancak Ahlatcı Portföy Genel Müdürü Tonguç Erbaş, yılın ikinci yarısında altın fiyatlarının belirli bir seviyede dengeleneceğini öngörüyor.

Erbaş, küresel piyasalardaki belirsizlikler ve jeopolitik gerilimlerin azalmasıyla altının ons fiyatının ani bir yükseliş göstermeyeceğini tahmin ediyor. Onun beklentisine göre, altın fiyatları bu yıl 3 bin 300-3 bin 500 dolar arasında dalgalanacak.

ABD’nin doların değer kaybı stratejileriyle global piyasalarda yaşanan belirsizlikler altının yükselişini destekliyor. Ancak Erbaş, doların belirli bir seviyenin altına düşmesini beklemiyor ve önümüzdeki 6 ayın 3 bin-3 bin 400 dolar aralığında geçebileceğini öngörüyor.

Related Posts

Akbank’tan bayram müjdesi

Akbank son dönemde girdiği değişim süreci ile dikkat çekiyor. Çalışan hakları konusunda yenilikçi adımlar atan dev banka Genel Müdürlük görevine Kaan Gür’ün atanmasının ardından başlayan dönüşüm sürecine hız kesmeden devam ediyor. Değişim süreci …

Rakıya zam geldi: İçmeye yürek ister!

Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre haziranda enflasyon aylık 1,37 olurken yıllık yüzde 35,05’e geriledi. Altı aylık enflasyon oranı yüzde 16,67 oldu. 3 Temmuz’da açıklanan verilere göre memur ve memur emeklileri yüzde 15,57, işçi ve Bağ-Kur …

En güvenilir arabalar açıklandı: Tesla ve Volvo’yu rakip tanımadı, zirveye yerleşti

Güvenlik denince akla ilk gelen markalardan Volvo, bu kez zirvede değil. ABD’de sigorta şirketlerinin desteklediği bağımsız kuruluş IIHS’in yaptığı araştırma, Volvo’dan daha güvenli bir otomobil markasını ortaya koydu. İşte 2025’in en güvenli …

Bir alkol grubuna daha zam geldi: Yeni fiyatlar açıklandı

Alkol fiyatları ÖTV’deki artışın artından zamlandı. Bir alkol grubuna daha zam geldi.

Altının gramı güne düşüşle başladı! İşte altında son rakam (09 Temmuz 2025)

Dün ons fiyatındaki düşüşe paralel değer kaybeden altının gram fiyatı, günü yüzde 0,9 kayıpla 4 bin 250 liradan tamamladı. Altının gram fiyatı, yeni güne düşüşle başlamasının ardından saat 09.40 itibarıyla önceki kapanışına göre yüzde 0,3 azalışla 4 …

Vergi borcu olanlar için yeni dönem: Yüzde 400 yükseltildi

Vergi borçlarının taksitlendirilmesinde teminatsız tecil limiti 50 bin liradan 250 bin liraya çıkarıldı. Cumhurbaşkanı kararı ile yürürlüğe giren düzenleme sayesinde, artık daha yüksek tutarlardaki borçlar için teminat göstermeden yapılandırma yapılabilecek.