Türk Savunma Sanayi’nden Lazer Silahlı Hibrit Araç

“`html

Türk Savunma Sanayisinde Yenilikçi “Lazer Silahlı Hibrit Araç” Geliştirildi

Türk savunma sanayisi, modern teknolojilerle donatılmış “lazer silahı entegre hibrit araç” çözümünü hayata geçirdi.

Anadolu Ajansı’nın (AA) haberine göre, 22-27 Temmuz tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilecek 17. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda (IDEF 2025) sergilenecek yerli ve milli Türk savunma ürünleri üzerine odaklanan “IDEF 2025’e Doğru” isimli dosyanın yirmi üçüncü haberinde, yenilikçi silah ve araç entegrasyon uygulamalarına dikkat çekildi.

Roketsan tarafından geliştirilen “ALKA Yönlendirilmiş Enerji Silah Sistemi”, FNSS’nin ürettiği KAPLAN Hibrit Araç ile entegre edilerek ilk kez IDEF fuarında tanıtılacak.

Roketsan Yenilikçi Sistemler Program Müdürü Tuğrul Özdem, AA muhabirine verdiği röportajda, ALKA’nın adının “yenilikçi” ve “yok edici” anlamına geldiğine dikkat çekti. Hem geleceğin silahı olması hem de hedefleri hassas bir şekilde yok etmesi dolayısıyla bu ismi seçtiklerini ifade etti.

Özdem, ALKA’nın 2017 yılında ortaya çıkan asimetrik tehditler, mini İHA’lar, FPV dronlar ve el yapımı patlayıcılar gibi yeni gereksinimlere cevap vermek üzere geliştirildiğini belirtti. ALKA, tehditlerin tespit edilmesi ve ardından kademeli olarak karıştırma ve lazer silahı kullanımı ile hedefin etkisiz hale getirilmesi aşamalarını içeriyor.

ALKA sisteminin gelişimi sırasında yapay zeka ve görüntü işleme teknikleri kullanarak operatörler üzerinde yük azaltmayı hedeflediklerini aktaran Özdem, şunları söyledi:

“Önemli olan, bir veya daha fazla ALKA’nın bir araya getirilerek bütünleşik bir çözüm sunabiliyor olmamız. Bu durum, ALKA’nın sahada nasıl etkin kullanılabileceğini de gösteriyor.” dedi.

Lazer silahı sistemlerinin etkinliğinin yalnızca güce bağlı olmadığını ifade eden Özdem, doğru odaklamanın kritik olduğunu vurguladı. “ALKA, 2 kilometre uzaktaki bir İHA üzerinde son derece hassas bir şekilde hedefleme yapma kapasitesine sahip.” ifadelerini kullandı.

ALKA ile gerçekleştirilen operasyonların sessiz ve gizli biçimde yapılabildiğini belirten Özdem, “Lazer silah sistemleri, patlayıcı etkiler yaratmadan nokta vuruşları yaparak hedefleri bertaraf etme kapasitesine sahip.” dedi.

Özdem, Roketsan’ın lazer silahı teknolojisiyle Türkiye’nin global alanda liderlik pozisyonunu güçlendirdiğine değindi. “Benzeri uygulamalar henüz Türkiye dışında yapılmamışken biz bu alanda öncüyüz.” şeklinde konuştu.

FNSS Savunma Sistemleri Şasi ve E-Mobilite Çözümleri Müdürü Varlık Kılıç, KAPLAN platformunun 2016 yılında geliştirilmesine başlandığını, 2019’da ise envantere girdiğini ifade etti.

Kılıç, KAPLAN’a KMC Silah Sistemi’nin entegrasyonunun gerçekleştirildiğini, bugüne kadar 300’den fazla dizel araç teslimatı yapıldığını kaydetti.

2021 yılından itibaren hibrit elektrikli güç grubu geliştirme çalışmalarına odaklandıklarını anlatan Kılıç, IDEF 2023’te teknoloji gösterim prototipini sergilediklerini bildirdi.

KAPLAN’ın hibritleşme ihtiyacının, mevcut şanzımanın yerlileştirilmesinden kaynaklandığını belirten Kılıç, “Yeni hibrit çözümümüzle, araçların manevra kabiliyetini arttırarak daha yüksek performans sağlamaktayız.” dedi.

Sessiz Görev Yeteneği ile Dikkat Çekiyor

Kılıç, “Araçta elektrikli sürüş sisteminin elektrik motorları sayesinde yüksek manevra yeteneği sağlanıyor. Bu sayede, operasyonda sessiz kalabilme imkanı sunarak gizli görevler gerçekleştirebiliyoruz.” dedi.

Gelecekte 40 tonluk hibrit araç projelerine de hazırlandıklarını belirten Kılıç, “Yeni hibrit güç grubu, paletli araçları 20 tona kadar destekleyebilecek duruma getirilmiştir.” açıklamasında bulundu.

“`

Related Posts

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Barrack’tan sahadaki gruplara “silah bırakma” çağrısı: Suriye kritik bir dönemeçte, barış ve diyalog hâkim olmalı

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Barrack’tan sahadaki gruplara “silah bırakma” çağrısı: Suriye kritik bir dönemeçte, barış ve diyalog hâkim olmalı

Rektörlük, yetkisini aştı… Öğrenciye ‘yürüyüş’ soruşturması: Üniversite ihbar etti!

Eskişehir’deki Osmangazi Üniversitesi’nden, Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü’ne kadar yapılan “İmamoğlu” yürüyüşünde, bir öğrenci hakkında soruşturma başlatıldı. Anadolu Üniversitesi’nin, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörlüğüne bir yazı göndererek öğrenciyi tespit ettiği ve bunun sonucunda üniversite öğrencisine soruşturma açtığı öğrenildi.

Rusya’da 6,7 büyüklüğünde deprem

Rusya’nın Kamçatka bölgesinin açıklarında 6,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Sarsıntının yerin 10 kilometre derinliğinde olduğu açıklandı.

Kırmızı bültenle aranan 15 suçlu Türkiye’ye getirildi! Bakan Yerlikaya duyurdu

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, kırmızı bültenle aranan 14, ve ulusal seviyede aranan 1 suçlu olmak üzere toplam 15 suçlunun, Gürcistan, Almanya, Yunanistan, Belçika, Sırbistan ve KKTC’den ülkemize getirildiğini duyurdu. Bakan Yerlikaya, “Bu kabine dönemimizde 407 suçlunun ülkemize iadesini sağladık. Enselerindeyiz, bizden kaçamayacaklar” ifadesini kullandı.

Kumar borcu olan damat, düğünden sonra takıları alıp kaçtı

12 Temmuz’da Denizli’de dünya evine giren futbol antrenörü Hüseyin Cumhur Acar, evlendikten 3 gün sonra düğün takılarını alarak kayıplara karıştı. Acar’ın sanal ortamda kumar oynadığı ve yaklaşık 2 milyon TL borcu olduğu öğrenildi.

Aradan 51 yıl geçti: Kıbrıs’ta 947 kişi hala kayıp listesinde

20 Temmuz Kıbrıs Barış Harekatı’nın 51’inci yıldönümü. Aradan geçen 51 yılda, çözüm için defalarca masaya oturuldu. Kıbrıslı Türkler ve Rumların ortak amaçla birlikte çalıştıkları tek konu ise kayıplar. Kayıpların bulunması için Birleşmiş Milletler kontrolündeki ara bölgede kurulan antropoloji laboratuvarı, harekatın 51’inci yıldönümünde kapılarını ilk kez NTV’ye açtı. (Haber: Selim Sayarı)