Alzheimer teşhisinde yeni dönem: İlk kan testine onay verildi

Fujirebio Diagnostics’ten Yeni Test, Alzheimer Hastalığının Erken Teşhisini Sağlıyor

Fujirebio Diagnostics tarafından geliştirilen test, kandaki iki özel proteinin oranını ölçerek Alzheimer hastalığının erken teşhisini sağlıyor. Bu oran sayesinde beyinde Alzheimer’ın belirleyici özelliği olan amiloid plaklarının varlığı tespit edilebiliyor. Daha önce bu plaklar yalnızca beyin taramaları veya omurilik sıvısının analiziyle teşhis edilebiliyordu.

FDA’nın internet sitesinde yapılan duyuruda, Alzheimer hastalığının hafıza, düşünme becerileri ve günlük işlevleri zamanla yok eden ilerleyici bir beyin rahatsızlığı olduğu vurgulandı.

Euronews’te yer alan habere göre; yeni testin adı “Lumipulse G pTau217/ß-Amiloid 1-42 Plazma Oranı” olarak açıklandı. Test, 55 yaş ve üzeri hastalarda Alzheimer ile ilişkili amiloid plakların erken tespiti amacıyla geliştirildi.

Uzmanlara göre, bu tür testler sayesinde hastalar hastalığın ilerlemesini yavaşlatan ilaçlara daha erken başlayabilir, bu da hastaların yaşam kalitesinde önemli gelişmelere yol açabilir.

Alzheimer için şu anda FDA tarafından onaylanmış Lecanemab ve Donanemab adlı iki tedavi bulunuyor. Her iki tedavi de amiloid plaklarını hedef alarak hastalığın ilerlemesini yavaşlatmayı amaçlıyor. Ancak, bu ilaçların bilişsel gerilemeyi sadece kısmen yavaşlattığı ve doğrudan bir tedavi sağlamadığı belirtiliyor.

Uzmanlar, bu ilaçların hastalığın erken evrelerinde kullanıldığında daha etkili olabileceğini ve bu nedenle erken teşhisin öneminin arttığını belirtiyor.

Cerrah ve sağlık uzmanı Marty Makary, Alzheimer’ın etkisinin büyük olduğunu vurgulayarak, “Alzheimer çok fazla insanı etkiliyor; meme kanseri ve prostat kanseri toplamından daha fazla” dedi. Ayrıca, 65 yaş ve üzeri bireylerin yüzde 10’unun Alzheimer hastası olduğunun tahmin edildiğini ve 2050 yılına kadar bu sayının iki katına çıkmasının beklendiğini ifade etti.

Related Posts

Tıp dünyasında bir devrim: Amerika’dan Angola’daki hastayı ameliyat etti!

Üroloji uzmanı Dr. Vipul Patel, Angola’daki bir hastayı ABD’den robotik cerrahiyle ameliyat ederek tıp tarihine geçti. Prostat kanseri hastası Fernando da Silva, uzaktan gerçekleştirilen bu operasyonla tümöründen kurtuldu.

Karın Germe Ameliyatı

Karın germe ameliyatı hakkında açıklama yapan uzmanlar, operasyon hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Geçmeyen şişlikler masum değil: İlk belirtilere dikkat!

Boyun, koltuk altı veya kasıkta geçmeyen ağrısız şişlikler lenfoma belirtisi olabilir. Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Uğur Ural, lenfomanın belirtileri ve erken teşhisin önemi hakkında önemli bilgiler verdi.

Ağız içindeki mikroplar beyni etkiliyor: Çürük diş, alzaymır sebebi olabilir mi?

Ağız içindeki mikroplar beyni etkiliyor: Çürük diş, alzaymır sebebi olabilir mi?

Et saklarken yaptığınız 5 büyük hata

Kırmızı etin yanlış saklanması, ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Uzman diyetisyen Serap Güzel, etin nasıl saklanması gerektiğini, etin dondurulma ve çözdürülme süreçlerini açıklıyor.

Yağlanma, kepek, kaşıntı, dökülme! Saç derisi detoksu nasıl yapılır?

Sağlıklı saçlar, sağlıklı bir saç derisiyle başlar. Günlük yaşamın koşuşturması, çevresel kirlilik, kullanılan ürünlerin kalıntıları ve bazen farkında olmadan yaptığımız hatalar… Hepsi saç derimizin doğal dengesini bozabiliyor. Bu dengesizlik zamanla yağlanma, kepek, kaşıntı ve hatta saç dökülmesi gibi sorunlara yol açabiliyor. Peki ne yapmalı?