Et saklarken yaptığınız 5 büyük hata

Beslenme ve Diyet Uzmanı Serap Güzel’den Et Tüketimi İle İlgili Önemli Uyarılar

Beslenme ve Diyet Uzmanı Serap Güzel, etin saklanması ve tüketilmesi konusunda önemli uyarılarda bulundu. Etin tazeliği aldatıcı olabileceğini belirten Uzm. Dyt. Güzel, yeni kesilen kurban etinin sindirim sistemi için uygun olmadığını vurgulayarak, bu konuda şunları söyledi:

“Etin henüz rigor mortis (ölüm katılığı) evresini tamamlamadan tüketilmesi, mide rahatsızlıkları, şişkinlik, hazımsızlık ve bağırsak problemlerine yol açabilir. Dinlenmeden tüketilen et, en çok yaşlılar, çocuklar ve mide hassasiyeti olan bireylerde ciddi sorunlar yaratabilir.”

‘Salmonella ve E.Coli Gibi Bakteriler Hızla Çoğalabilir’

Zehirlenme vakalarına dikkat çeken Uzm. Dyt. Güzel, özellikle kesildikten sonra etin taşınma ve saklama sırasında bakteri üremesinin olabileceğini ve hijyen kurallarının önemine değinerek şunları söyledi:

“Yüksek sıcaklıkta yapılan kesimlerin ardından, etler gelişigüzel poşetlere konulup saatlerce araçlarda bekletilirse bu süreçte özellikle salmonella ve E.coli gibi bakteriler hızla çoğalır. Buzdolabına konulmadan önce et mutlaka temiz yüzeylerde parçalanmalıdır. Aksi halde bu etler sadece bayramda değil, dondurulup aylar sonra tüketildiğinde dahi toksik etkisini sürdürebilir”

‘Etin Kokusu ya da Rengi Her Zaman Sizi Uyarmaz’

Etin bozulup bozulmadığını anlamanın her zaman kolay olmadığını belirten Uzm. Dyt. Güzel, “Etin rengi normal, kokusu yerinde gibi görünse de üzerinde mikrobiyolojik üreme olabilir. Bu nedenle güvenli saklama koşullarına harfiyen uyulmalı. Et, mutlaka bir gün buzdolabında dinlendirilmeli, ardından küçük parçalara ayrılarak derin dondurucuya konulmalıdır. Bir kez çözdürülen et, asla tekrar dondurulmamalıdır. Çözdürme oda sıcaklığında değil, dolabın alt bölümünde yapılmalıdır.”

‘Bayram Sofralarına Denge Gelsin’

Beslenme uzmanı, etin yanında sadece pilav veya börek değil, mevsim yeşillikleri, yoğurt, ayran ve tam tahıllı ürünlerin de sofrada yer alması gerektiğini belirtti. “Hem doygunluk hissi artar hem de sindirim sistemi daha rahat çalışır. Etin yanında limonlu yeşil salatalar, zeytinyağlı sebzeler tercih edilmeli. Ayrıca fazla et tüketimi, özellikle kalp-damar hastalıkları ve gut olanlarda ciddi yük oluşturabilir.” dedi.

‘Gıda Hijyenini İhmal Etmeyin, Bayramı Sağlıkla Geçirin’

Kurban Bayramı’nda gıda hijyeninin sadece mutfağı değil, sağlığı da etkilediğini belirten Uzm. Dyt. Güzel, sağlıklı pişirme, uygun saklama ve dengeli tüketimin önemini vurgulayarak, “Bayram, sağlıkla paylaşılırsa anlamlıdır.” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Karın Germe Ameliyatı

Karın germe ameliyatı hakkında açıklama yapan uzmanlar, operasyon hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Geçmeyen şişlikler masum değil: İlk belirtilere dikkat!

Boyun, koltuk altı veya kasıkta geçmeyen ağrısız şişlikler lenfoma belirtisi olabilir. Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Uğur Ural, lenfomanın belirtileri ve erken teşhisin önemi hakkında önemli bilgiler verdi.

Ağız içindeki mikroplar beyni etkiliyor: Çürük diş, alzaymır sebebi olabilir mi?

Ağız içindeki mikroplar beyni etkiliyor: Çürük diş, alzaymır sebebi olabilir mi?

Yağlanma, kepek, kaşıntı, dökülme! Saç derisi detoksu nasıl yapılır?

Sağlıklı saçlar, sağlıklı bir saç derisiyle başlar. Günlük yaşamın koşuşturması, çevresel kirlilik, kullanılan ürünlerin kalıntıları ve bazen farkında olmadan yaptığımız hatalar… Hepsi saç derimizin doğal dengesini bozabiliyor. Bu dengesizlik zamanla yağlanma, kepek, kaşıntı ve hatta saç dökülmesi gibi sorunlara yol açabiliyor. Peki ne yapmalı?

Parlak Ürünler Karanlık Niyetler (e-sigara)

Türk Toraks Derneği uyardı.  İçinde ne olduğu belli olmayan elektronik sigaralar 16 bin çeşit aroma ile cazip hale getiriliyor

Alzheimer teşhisinde yeni dönem: İlk kan testine onay verildi

ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), Alzheimer hastalığının teşhisini kolaylaştıracak ilk kan testine onay verdi. Bu gelişme, hastalığın erken teşhisi ve tedavi süreci açısından büyük bir umut kaynağı olarak değerlendiriliyor.