Fatih Altaylı’dan krtik kademeli emeklilik detayı. 1999-2008 yılları arasında çalışanlar dikkat

Emeklilikte Adalet Derneği (EMADDER) kademeli emeklilik hakkı için Ankara’da toplandı. EMADDER Genel Başkanı Mihriban Uğurlu, emeklilik primlerini ödeyen insanlara “17 ila 20 sene daha yaş bekle” demenin haksızlık olduğunu söyledi.

Yapılan düzenlemelerin adaletli olması gerektiğini belirten Uğurlu, “Bu kadar yaş farkını kabul etmiyoruz. Bu yanlıştan dönülmeli ve bu adaletsizlik giderilmelidir” diye konuştu.

Uğurlu, sistemin ve SGK’nın yükünün 9 Eylül 1999 sonrası çalışanlara bindirildiğini savunarak, “Bu adaletsizliği çözmek sizin, sandıkta hesap sormak bizim. Bugün burada hakkımızı savunarak, çocuklarımıza ve torunlarımıza onurlu bir mücadele bırakıyoruz. Söz veriyorum, bu hakkı alacağız ve adaleti sağlayacağız” dedi.

Bilindiği gibi kademeli emeklilikte önemli tarih 9 Eylül 1999. Bu tarihten önce sigortalı olanlar prim şartını tamamlayınca EYT yasasıyla emekli olabildi. Ama 9 Eylül 1999 ila 30 Nisan 2008 arasında sigortalı olanlar 1 gün için 17 yıl fazla çalışacak. Milyonlar kademeli emeklilik düzenlemesi beklerken İstanbul seçimi detayı dikkat çekti.

Gazeteci Fatih Altaylı Youtube kanalında yayınladığı videoda konuya ilişkin, “Ben erken emekliliğe karşıyım. İnsanlar belli bir süre çalışmalıdır. 35 yaşında emekli olunmaz” dedi.

Altaylı, “Ama adalet de var. Adalet şunu ister. 1 günlük farkla 17 yıl fark olmaz. Ben işe başlamışım, sen benden 1 gün sonra işe başlamışsın. Sen benden 17 yıl sonra emekli olacaksın. Bu mantığa da vicdana da aykırı. Bu yüzden bu arkadaşların kademeli emeklilik talebi doğrudur” ifadelerini kullandı.

Altaylı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın EYT yasası için sözlerini hatırlatarak, “Ya hiç yapmayacaktın bu EYT’yi, tanımıyoruz diyecektin. Cumhurbaşkanı Erdoğan başta öyle dedi. Sonra cumhurbaşkanlığı seçimi için yaptı” dedi.

Fatih Altaylı, “Şimdi de belediye başkanlığı seçimi için yapabilir. Çünkü İstanbul’u çok istediğini biliyoruz. Bu bir sayı meselesi. İstanbul’da bunlar kaç kişi? Eğer İstanbul seçimlerini etkileyebilecek sayıda ise yapabilirler. Yoksa yapmazlar” şeklinde değerlendirdi.

EYT’nin devlet ve şirket bütçelerine yük getirdiğini ve ekonomiyi sıkıntıya soktuğunu da söyleyen Altaylı, “Normal şartlarda yapmazlar ama sayıları çoksa yaparlar” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir