Grip ve COVID-19’u öldüren duvar boyası geliştirildi

Nottingham Üniversitesi Araştırmacıları Tarafından Geliştirilen Yeni Dezenfektan Boya Enfeksiyon Riskini Azaltıyor

Son haberlere göre; Nottingham Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde görev yapan araştırmacılar, diş hekimlerinin kullandığı klorheksidin adlı güçlü dezenfektanı reçine bazlı bir formüle entegre ederek yeni bir boya geliştirdi. Bu yenilikçi boya özellikle hastanelerde enfeksiyon riskini azaltmak amacıyla kullanılabilecek.

Yapılan araştırmalara göre, bu özel boya Metisiline dirençli Staphylococcus aureus (MRSA), influenza ve COVID-19 gibi zorlu bakteri ve virüsleri etkili bir şekilde yok edebiliyor. Üstelik, bu boya plastik ve diğer sert, gözeneksiz yüzeylere kolaylıkla uygulanabiliyor.

Bu inovatif boya hakkındaki bulgular, 23 Nisan’da Scientific Reports adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan bir araştırma makalesinde detaylı bir şekilde açıklandı. Yapılan çalışmalar, boyanın sadece yüzeyleri dezenfekte etmekle kalmayıp, aynı zamanda temasla çevreye yayılmadığını da ortaya koydu.

Araştırmanın lideri Dr. Felicity de Cogan, yaptığı açıklamada, “Yaptığımız ilk çalışmada dezenfektanı polimere entegre ederek son derece etkili yeni bir antimikrobiyal boya geliştirdik. Ayrıca, bu boyanın temasla yayılma veya sızma gibi bir özelliği bulunmamaktadır” şeklinde konuştu.

Ucuz, dayanıklı ve çok yönlü olması, bu boyayı hastanelerin yanı sıra diğer alanlarda da tercih edilir hale getiriyor. Toplu taşıma araçları ve havacılık sektörü gibi yüksek temas alanları için bu boya kullanılması öneriliyor.

Bu heyecan verici yenilik, insanların günlük yaşamlarında sıkça temas ettiği yüzeylerden enfeksiyon kapma riskini azaltabilir. Özellikle hastanelerde, polikliniklerde tedavi gören kişilerin enfeksiyon kapma riskinin minimize edilmesi son derece önemlidir. Çünkü hastane kaynaklı enfeksiyonlar, bazı durumlarda hayati tehlike oluşturabilmektedir.

Related Posts

Vatandaş zehirlendi, faturası aile hekimlerine kesildi!

Aile hekimliği yönetmeliği aile hekimlerini mağdur etmeye devam ediyor. Kahramanmaraş – Elbistan’da bulunan termik santralde meydana gelen zehirlenme vakaları, halk sağlığını tehdit ederken, yeni Aile Hekimliği Yönetmeliği nedeniyle fatura yine aile hekimliği çalışanlarına kesildi.

Her şeyi unutturup, güçsüz bırakıyor: Hastalık değil ‘eksiklik’ yaşıyor olabilirsiniz

Vücudunuzun enerji üretiminden beyin fonksiyonlarına kadar birçok sisteminde rol oynayan B12 vitamini, eksikliği halinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Hafıza problemleri, yorgunluk, karıncalanma gibi belirtilerle B12 eksikliği önemli bir sağlık problemi. Peki, yeterli B12 nasıl alınır ve kimler risk altında?

İBB’den aşırı sıcaklara karşı sağlık uyarısı: Gölgede durun, bol su için

İBB’den aşırı sıcaklara karşı sağlık uyarısı: Gölgede durun, bol su için

Alzheimer’a umut olacak keşif! Hastalığı tetikleyen mekanizma çözüldü

Yürüttükleri çalışmayla Alzheimer hastalığının oluşumunda kilit rol oynayan yeni bir mekanizma keşfettiklerini açıklayan Prof. Dr. Muhsin Konuk ve doktora öğrencisi Arş. Gör. İrem Gülfem Albayrak, “Sıradaki hedefimiz, bu mekanizmayı düzenleyecek mümkünse bitkisel bir molekül bulmak. Başarırsak, o kişi Alzheimer’a yakalanmayacak” dedi.

2025 Mart TUS Tercihleri

2025 Mart TUS’da Ek Tercihe kalan boş kontenjanlar açıklandı. Uzman doktor adaylarının tercih etmediği branşlar dikkat çekti. 

Erken ergenlik tehlikesine dikkat! Kızlarda 10 kat fazla görülüyor

Erken ergenlik, bazı çocuklarda boy kısalığına neden olabildiği için ebeveynlerin son yıllarda en çok kaygılandıkları konuların başında geliyor. Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Dr. Aliye Sevil Sarıkaya, erken ergenliğin erken ve doğru tedaviyle yönetilebilen bir durum olduğunu belirterek, önemli açıklamalarda bulundu.