Güneş ışınlarına karşı doğal koruma: Bol sebze ve meyve tüketin

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nden Prof. Dr. Pınar Sökülmez Kaya: Yaz Sıcağına Karşı Beslenme Önerileri

OMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Pınar Sökülmez Kaya, yaz sıcağına karşı riskli grupları uyarmış ve beslenme önerilerinde bulunmuştur. Prof. Dr. Kaya, “Kavun, karpuz, kayısı, kiraz, domates, salatalık, havuç, tere, roka gibi sebzeleri, şeftali gibi meyveleri bol bol tüketmek vücudu güneşin zararlı ışınlarından korur ve bağışıklık sistemini güçlendirir” demiştir.

Riskli gruplar arasında yaşlılar, 5-6 yaş altı çocuklar, bebekler, hamile ve emzikli kadınlar bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kaya, bu grupların beslenmelerine özen göstermeleri gerektiğini belirtmiştir. Ayrıca bu grupların diyetisyenlere danışarak beslenme planlarını oluşturmalarının önemine değinmiştir. Yaz aylarında ferahlatıcı ve antioksidan açısından zengin besinlerin tüketilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Kaya, bu sayede bağışıklık sisteminin korunacağını ve güneşe karşı koruyucu önlemler alınacağını ifade etmiştir.

Riskli Gruplar İçin Beslenme Önerileri

Prof. Dr. Pınar Sökülmez Kaya, yaz aylarında risk grubundaki bireylerin özellikle beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini belirtmiş ve güneşten korunma yöntemleri hakkında bilgi vermiştir. Beslenme konusunda dikkat edilmesi gereken noktaları açıklayan Prof. Dr. Kaya, antioksidan zengin meyve ve sebzelerin önemine vurgu yapmıştır.

Related Posts

Vatandaş zehirlendi, faturası aile hekimlerine kesildi!

Aile hekimliği yönetmeliği aile hekimlerini mağdur etmeye devam ediyor. Kahramanmaraş – Elbistan’da bulunan termik santralde meydana gelen zehirlenme vakaları, halk sağlığını tehdit ederken, yeni Aile Hekimliği Yönetmeliği nedeniyle fatura yine aile hekimliği çalışanlarına kesildi.

Her şeyi unutturup, güçsüz bırakıyor: Hastalık değil ‘eksiklik’ yaşıyor olabilirsiniz

Vücudunuzun enerji üretiminden beyin fonksiyonlarına kadar birçok sisteminde rol oynayan B12 vitamini, eksikliği halinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Hafıza problemleri, yorgunluk, karıncalanma gibi belirtilerle B12 eksikliği önemli bir sağlık problemi. Peki, yeterli B12 nasıl alınır ve kimler risk altında?

İBB’den aşırı sıcaklara karşı sağlık uyarısı: Gölgede durun, bol su için

İBB’den aşırı sıcaklara karşı sağlık uyarısı: Gölgede durun, bol su için

Alzheimer’a umut olacak keşif! Hastalığı tetikleyen mekanizma çözüldü

Yürüttükleri çalışmayla Alzheimer hastalığının oluşumunda kilit rol oynayan yeni bir mekanizma keşfettiklerini açıklayan Prof. Dr. Muhsin Konuk ve doktora öğrencisi Arş. Gör. İrem Gülfem Albayrak, “Sıradaki hedefimiz, bu mekanizmayı düzenleyecek mümkünse bitkisel bir molekül bulmak. Başarırsak, o kişi Alzheimer’a yakalanmayacak” dedi.

2025 Mart TUS Tercihleri

2025 Mart TUS’da Ek Tercihe kalan boş kontenjanlar açıklandı. Uzman doktor adaylarının tercih etmediği branşlar dikkat çekti. 

Erken ergenlik tehlikesine dikkat! Kızlarda 10 kat fazla görülüyor

Erken ergenlik, bazı çocuklarda boy kısalığına neden olabildiği için ebeveynlerin son yıllarda en çok kaygılandıkları konuların başında geliyor. Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Dr. Aliye Sevil Sarıkaya, erken ergenliğin erken ve doğru tedaviyle yönetilebilen bir durum olduğunu belirterek, önemli açıklamalarda bulundu.