Her şeyi unutturup, güçsüz bırakıyor: Hastalık değil ‘eksiklik’ yaşıyor olabilirsiniz

Vücudun enerji üretiminden sinir sistemi sağlığına kadar birçok temel işlevinde önemli bir yere sahip olan B12 vitamini, eksikliği durumunda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Özellikle et ve süt ürünlerini az tüketenler ile yaşlı bireylerde görülen B12 eksikliği, anemi, hafıza kaybı, kas güçsüzlüğü ve sinir sistemi bozuklukları gibi etkilere neden olabilir. Uzmanlara göre, bu önemli vitaminin eksikliği zamanında fark edilmediğinde kalıcı sağlık sorunlarına yol açabilir.

B12 VİTAMİNİ NEDİR?

B12 vitamini (kobalamin olarak da bilinir), B vitamini ailesinin bir parçasıdır. Genellikle sadece hayvansal gıdalarda bulunması, onu diğer vitaminlerden farklı kılar. Bu nedenle, bitkisel bazlı bir diyete sahipseniz, B12 seviyenizi sağlıklı aralıkta tutmak için takviye almanız ya da bu vitaminle zenginleştirilmiş gıdalar tüketmeniz önemlidir.

B12 VİTAMİNİNİN VÜCUTTAKİ İŞLEVİ NEDİR?

B12, vücuttaki hücrelerin DNA yapımında ve onarımında kritik bir rol oynar. Ayrıca, sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin üretimi için gereklidir ve sinir sisteminin düzgün çalışmasını destekler. B12 eksikliği zamanla, anormal büyüyen kırmızı kan hücreleri ve bir tür anemiye neden olabilir. Ayrıca, eksiklik kısa süreli hafıza kaybı, denge bozuklukları ve konuşma zorlukları gibi nörolojik sorunlara da yol açabilir.

B12 VİTAMİNİNİN EKSİKLİĞİNİN BELİRTİLERİ NELER?

  • Nefes darlığı
  • Dil iltihabı
  • Karıncalanma (uyuşma hissi)
  • Görme bulanıklığı
  • Uykuda geçmeyen aşırı yorgunluk
  • Kas güçsüzlüğü

B12 EKSİKLİĞİNİN NEDENLERİ NELERDİR?

Pernisiyöz anemi (bir otoimmün hastalık) genellikle B12 eksikliğine yol açar. Bu hastalıkta, bağışıklık sistemi, mide asidi ve intrinsik faktör üreten hücrelere saldırarak B12 emilimini engeller. Diğer yaygın bir nedense yetersiz B12 içeren beslenmedir, özellikle bitkisel bazlı diyetlerde. Ayrıca, bazı hastalıklar, ameliyatlar ve ilaçlar da B12 eksikliğine neden olabilir.

B12 AÇISINDAN ZENGİN BESİNLER NELERDİR?

B12 vitamini genellikle et, balık, deniz ürünleri, yumurta ve süt gibi hayvansal kaynaklarda bulunur. Bu besinler bakımından zengin olan bitkisel beslenme yapanlar için takviyeye ihtiyaç duyulabilir.

KİMLER B12 VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ RİSKİ ALTINDADIR?

B12 vitamini eksikliği riski en yüksek olan gruplar şunlardır:

  • 60 yaş ve üzeri yetişkinler
  • Hayvansal ürünleri tüketmeyenler
  • Mide veya ince bağırsağı etkileyen ameliyat geçirenler
  • Metformin veya asit azaltıcı ilaç kullananlar

YETERLİ B12 VİTAMİNİ ALMAK İÇİN NE YAPILMALIDIR?

İdeal B12 vitamini alımı günlük 1,5 mikrogramdır. Bunun için düzenli olarak yumurta, süt ve et ürünleri tüketmek önerilir. Ayrıca takviyeler de tercih edilebilir.

B12 SEVİYESİ NASIL ÖLÇÜLÜR?

B12 düzeylerini ölçmek için farklı testler yapılabilir. Eksiklik belirtileri varsa veya risk altındaysanız, bir doktora danışarak test yaptırabilirsiniz. Ayrıca, ev test kitleri de bulunmaktadır.

Related Posts

İBB’den aşırı sıcaklara karşı sağlık uyarısı: Gölgede durun, bol su için

İBB’den aşırı sıcaklara karşı sağlık uyarısı: Gölgede durun, bol su için

Alzheimer’a umut olacak keşif! Hastalığı tetikleyen mekanizma çözüldü

Yürüttükleri çalışmayla Alzheimer hastalığının oluşumunda kilit rol oynayan yeni bir mekanizma keşfettiklerini açıklayan Prof. Dr. Muhsin Konuk ve doktora öğrencisi Arş. Gör. İrem Gülfem Albayrak, “Sıradaki hedefimiz, bu mekanizmayı düzenleyecek mümkünse bitkisel bir molekül bulmak. Başarırsak, o kişi Alzheimer’a yakalanmayacak” dedi.

2025 Mart TUS Tercihleri

2025 Mart TUS’da Ek Tercihe kalan boş kontenjanlar açıklandı. Uzman doktor adaylarının tercih etmediği branşlar dikkat çekti. 

Erken ergenlik tehlikesine dikkat! Kızlarda 10 kat fazla görülüyor

Erken ergenlik, bazı çocuklarda boy kısalığına neden olabildiği için ebeveynlerin son yıllarda en çok kaygılandıkları konuların başında geliyor. Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Dr. Aliye Sevil Sarıkaya, erken ergenliğin erken ve doğru tedaviyle yönetilebilen bir durum olduğunu belirterek, önemli açıklamalarda bulundu.

Y kuşağının yeni korkulu rüyası bu kanser türü oldu: Neden çıktığı bilinmiyor

Giderek daha fazla genci etkileyen agresif kanser türü, uzmanları ve araştırmacıları alarma geçirdi. Henüz kesin nedeni tespit edilemedi ancak yayılma hızı endişe verici boyutlara ulaştı.

Yaz aylarında çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riski

Okulların kapanmasıyla birlikte çocukların açık alanlarda geçirdiği sürede artış yaşandığını belirten çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Ferunda Demir, yaz aylarında çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riskine dikkati çekerek aileleri uyardı. Demir, “Çocuklar çok hareketli. Düşme ve çarpma sonrası morarma, şişlik ya da hareket kısıtlılığı varsa mutlaka doktora başvurulmalı” dedi.