Heyecan verici keşif: Zamanda donmuş bir galaksi keşfedildi

İtalyan Bilim İnsanları, 3 Milyar Işık Yılı Uzaklıktaki Fosil Galaksiyi Keşfetti

İtalyan bilim insanları, 3 milyar ışık yılı uzaklıkta yer alan ve 7 milyar yıldır neredeyse hiç değişmeden kalan bir galaksi olan ‘KiDS J0842+0059’u keşfettiler. Astronomi dünyasında ‘fosil galaksi’ olarak bilinen bu yapı, evrenin ilk dönemlerinde hızlı bir şekilde yıldız oluşturduktan sonra başka galaksilerle birleşmeden izole bir şekilde kalmış ender örneklerden biridir.

Uzmanlara göre, normalde dev galaksiler genellikle iki aşamada oluşur. İlk aşamada çok hızlı bir şekilde yıldızlar meydana gelir ve galaksi yoğun, küçük bir yapı halini alır. İkinci aşamada ise diğer galaksilerle birleşmeye başlayarak büyürler. Ancak fosil galaksiler bu birleşme aşamasını neredeyse hiç yaşamazlar.

‘KiDS J0842+0059’ adlı galaksi, evrenin gençliğinde oluşmuş ve ardından hiçbir birleşme yaşamamıştır. Araştırmacılar, galaksinin yıldızlarının yüzde 99,5’inin çok erken bir dönemde oluştuğunu belirtiyor. Bu tür galaksiler, içerisinde milyarlarca Güneş benzeri yıldız barındırır ancak yeni yıldız oluşumu neredeyse durmuş durumdadır.

Araştırmanın liderlerinden Dr. Chiara Spiniello, bu tür galaksilerin evrende ‘milyonda bir’ oranında bulunduğunu tahmin etmektedir. ‘KiDS J0842+0059’un ilk izlerine 2018 yılında Şili’deki ‘VLT Teleskobu’ ile ulaşılmıştır. Kesin tanımlama ise Arizona’daki ‘Büyük Binoküler Teleskop’ ile yapılan yüksek çözünürlüklü gözlemler sayesinde gerçekleşmiştir.

Avrupa Uzay Ajansı’nın 2023’te fırlattığı ‘Euclid Teleskobu’, karanlık madde ve enerji hakkında bilgi toplamanın yanı sıra fosil galaksileri daha kolay tespit etmeyi amaçlamaktadır. Bilim insanları, bu teleskopla daha fazla fosil galaksi bulunabileceğine inanmaktadır.

Related Posts

Bilim dünyası alarmda, Dünya’nın dönüş hızında anormallik var: 9 Temmuz 2025, tarihin en kısa günü oldu

9 Temmuz 2025, bilim dünyasını şaşkına çevirdi. Dünya’nın dönüş süresi ortalamadan 1,6 milisaniye daha kısa olacak. Peki bu ne anlama geliyor? Dünya neden daha hızlı dönüyor? Bilim insanlarının açıklamalarıyla en kısa günün sırları haberimizde.

Bilim insanları evrenin ölüm tarihini açıkladı: ‘Büyük Çöküş’e hazır mısınız?

Yeni araştırmalar, evrenin sonsuza kadar genişlemeyeceğini ortaya koyuyor. Bilim insanları, evrenin yaklaşık 20 milyar yıl içinde çökeceğini öngörüyor. “Büyük Patlama”nın tersi olan “Büyük Çöküş” insanlığın geleceği için ne anlama geliyor?

Yapay zeka çağında haberciliğin geleceği mümkün mü? Düşüşler ve yükselişler

Similarweb’in son raporu, dijital haber yayıncılığının yapay zeka çağında karşı karşıya olduğu çetin sınavı gözler önüne serdi. Rapora göre, yapay zekaya dayalı arama sonuçları ve kullanıcıların doğrudan yapay zeka platformlarından haber edinme …

Bilim insanları, Alzheimer hastalığını kan tahliliyle erken teşhis için çalışıyor

Bilim insanları, Alzheimer hastalığını kan tahliliyle erken teşhis için çalışıyor

Türkiye Tırmanma Şampiyonası Bursa’da yapılacak

28-29 Haziran tarihlerinde AVIS 2025 Türkiye Tırmanma Şampiyonası’nın 4. ayağı, Bursa’nın Gemlik ilçesinde düzenlenecek.

ABD her yıl askeri teknolojiye 997 milyar dolar harcıyor: 8’i sanki bilimkurgudan fırlamış

Dünyanın en büyük savunma bütçesine sahip olan Amerika Birleşik Devletleri, askeri teknolojilere her yıl yaklaşık 1 trilyon dolar harcıyor. Bu dev bütçeyle geliştirilen bazı sistemler ise gerçeklikten çok bilimkurgu filmlerini andırıyor.