Kandilli Rasathanesi, Ege Denizi’nde meydana gelen deprem etkinliğine ilişkin 4. raporunu kamuoyu ile paylaştı.
1 HAFTADA 1513 DEPREM OLDU
Raporda, 31 Ocak-07 Şubat (saat 09:00 itibari ile) tarihleri arası bölgede en düşüğü 1.2, en büyüğü 5.3 büyüklüklerinde yaklaşık 1513’e yakın deprem kaydedildiği vurgulandı.
Depremlerin en büyüğünün 5.3 büyüklüğünde olduğuna dikkat çekilirken, 108 adet depremin büyüklüğünün ise 4’ün üzerinde olduğuna vurgu yapıldı.
TSUNAMİ RİSKİ DEVAM EDİYOR
Geçmiş dönemdeki depremlere ve tsunamilere atıf yapılan raporda, “1956 yılında Güney Ege’de meydana gelen Amorgos depreminde Kilimli (Kalimnos) adasında 2.5m yüksekliğinde dalga, kıyıdan 1,5 km yatay mesafede su baskın alanı ve Ünye (İos), İncirli (Nisyros), Batnaz (Patnos), Papazlık (Tilos) ve Lipsi (Lipsos) adalarında ciddi maddi hasar gözlemlenmiştir. Tsunami dalgası Fethiye’de 1m’ye ulaşmış, su baskın mesafesi 250m olarak gözlemlenmiştir. Günümüzde, Santorini ve çevresinde gözlemlenen sismik aktivite, bölgedeki potansiyel tsunami riskinin devam ettiğini göstermektedir” ifadelerine yer verildi.
TSUNAMİ RİSKİ OLAN BÖLGE BELLİ OLDU
Raporda ayrıca, Türkiye’de yer alan Kaş yarımadası ve Antalya Körfezinde 1 ila 3 metre arasında tsunami tehlikesinin mümkün olduğuna dikkat çekilerek şöyle denildi:
“Orta ve Doğu Akdeniz ile Ege Denizi’nde Helen yayı, çevresi ve ona dik olan Güney Akdeniz ve Kuzey Afrika sahillerinde tsunami tehlikesinin yüksek (Hw > 3 m) olduğu, Güney Ege, Trablusgarp, Doğu Sicilya ve Güney İtalya, Batı Yunanistan, Kıbrıs’ın batı ve güney kıyıları, Türkiye’de Kaş yarımadası ve Antalya körfezi ile Mısır arasındaki bölgede dikkate değer (1m < Hw < 3 m) seviyede tsunami tehlikesinin mümkün olduğu anlaşılmıştır."
More Stories
Hastaneden Kaçırma Girişimi: 2 Tutuklama
Serkan Bayram’ın ‘Buğday Tanesi’ Kitabı Çinceye Çevrildi
Zonguldak’ta 67 köy yolu ulaşıma kapandı