Merkez Bankası’ndan, TL’ye geçişte bankalara ‘nefes aldırma’ adımı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Zorunlu Karşılık Oranlarını Düşürdü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk Lirasını desteklemek amacıyla zorunlu karşılık oranlarında düzenleme yaptı. Yeni düzenlemeye göre, 5 Temmuz 2025 itibarıyla yürürlüğe giren kararla birlikte, “Kur Korumalı Mevduat (KKM) Yenileme ve TL’ye Geçiş Oranı” mevduat bankaları için yüzde 60’tan yüzde 40’a, katılım bankaları için ise yüzde 45’ten yüzde 25’e düşürüldü.

Bankalar, belirlenen hedef oranların altına düştüklerinde yüzde 8 oranındaki komisyon uygulaması ile karşı karşıya kalacaklar. Ayrıca, reeskont kredileri kredi büyümesi hesaplamasından muaf tutulacak.

Yeni düzenlemeler zorunlu karşılıklara faiz veya telafi ödemeleri için de geçerli olacak. Merkez Bankası, belirlenen oranları tutturan bankalara faiz veya telafi ödemeleri yapacak.

Blomberg HT’den Sevcan Ersözlü’nün haberine göre, kredi büyümesine dayalı zorunlu karşılık uygulamasında da değişikliğe gidilerek ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler için kullanılan reeskont kredileri kredi büyüme hedefi kapsamından çıkartıldı.

Bankacılık Sektöründen Gelen Açıklamalar

Bankacılık sektörü kaynakları, TL’ye geçiş hedefinin aşağı çekilmesinin sektör üzerinde sınırlı bir etki yaratacağını belirtti. Bankaların mevcut oranları rahatlıkla tutturduğu ve ek çaba gerektirmediği ifade edildi.

Zorunlu karşılıklara faiz veya telafi ödemesi alma koşullarının gevşetilmesi olumlu karşılanırken, TL’ye geçiş hızında belirgin bir değişiklik beklenmiyor.

İnce Ayar Değerlendirmesi

Reeskont kredilerinin büyüme hedefi kapsamı dışına çıkarılmasının sektörde önemli bir etki yaratmayacağı düşünülüyor. Düzenleme, Merkez Bankası’nın TL’ye geçişi destekleyen ancak bankalar üzerindeki baskıyı hafifletmeyi amaçlayan ince bir ayar olarak görülüyor.

KOBİ’lere Finansman Sağlanacak

TCMB tarafından bankalara gönderilen bilgilendirme yazısına göre, TOBB Nefes Kredisi kredi büyüme hedefi kapsamına dahil edilmeyecek. Bu uygulama sayesinde bankalar, KOBİ’lere finansman sağlayabilecekler.

Related Posts

Kıdem tazminatı tavanı 53.919 TL oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 3 Temmuz’da enflasyon oranını açıkladı. Enflasyonun açıklanması ile 6 aylık enflasyon farkı ortaya çıktı. Zam oranları Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in imzasını taşıyan genelge ile resmişleşti. MEMUR VE EMEKLİ …

Dolar ve euroda son durum ne? Piyasalarda gün ortası! (7 Temmuz 2025)

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 1,35 değer kaybederek 10.136,76 puana indi. Cuma günü 10.275,75 puandan kapanan BIST 100 endeksi, güne 137,84 puan azalışla 10.137,91 puandan başladı. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki …

Migros kendi markaları raflardan indirdi

İsviçre’nin en büyük perakende gruplarından Migros, uluslararası markalaşma faaliyetlerine son verdi. Şirketin sanayi biriminin başındaki Matthias Wunderlin’in “Schweiz am Wochenende” gazetesine verdiği röportajda, Frey çikolata gibi ürünlerin artık …

Rekabet Kurumu’ndan yeni hamle: Fiyatlar artık algoritmalarla belirleniyor

Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, şirketlerin artık fiyatları algoritmalarla belirlediğine, böylece fiyat sabitlemesi gibi ihlallerin otomatik gerçekleştirildiğine işaret ederek, “Bu gelişmelere karşı önleyici mekanizmaları devreye alıyoruz. Özellikle yapay zekayı kullanarak, karşı denetim mekanizmalarını hayata geçirmeyi planlıyoruz”​​​​​​​ dedi.

Her yerimiz 200 TL oldu

Enflasyonun hız kesmesine rağmen, 10 yıl öncesine kıyasla alım gücü sert darbe aldı. Küçük kupürlü banknotlar piyasadan silinirken, en büyük değerli kağıt olan 200 TL bile artık tek başına bir alışveriş sepetini doldurmaya yetmiyor.

En düşük emekli maaşına zam için gözler Genel Kurul’da

TBMM, yoğun mesaiye hazırlanıyor. Genel Kurul’da enerji ve emekli maaşlarına dair önemli düzenlemeler görüşülecek. Enerji üretiminde yerliliğin artırılmasına yönelik adımlar öne çıkıyor. Madencilikte yeni kurallar getirilirken, rüzgar enerjisine özel teşvikler de gündemde. Emekliler içinse en düşük maaş 16 bin 881 liraya yükseltilecek.