Merkez Bankası’ndan TL’yi savunmaya yönelik yeni kararlar

TCMB’nin Yeni Kararları ve Ekonomiye Etkisi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), son zamanlarda aldığı kararlarla gündemde. 19 Mart’ta İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yapılan operasyonlar ve CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasıyla ilgili süreç, halk arasında yargının iktidarın etkisi altında olduğu endişelerine neden oluyor. Bu durum, insanları Türk Lirası varlıklardan çıkmaya ve yabancı para birimlerine yatırım yapmaya yönlendiriyor.

TCMB, yaşanan bu gelişmelerin etkilerini hafifletmek amacıyla politika faizini AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılı seviyesindeki yüzde 46’ya çekti. Bugün de, sosyal medya üzerinden duyurulan yeni kararlarla bir dizi düzenleme yapılmasına karar verildi.

Yeni Düzenlemeler

TCMB’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamalara göre, Türk Lirası’nı desteklemek için makro ihtiyati önlemlerde değişiklikler yapıldı. Yeni düzenlemeler şu şekilde:

  • Yabancı para mevduatlara uygulanan zorunlu karşılık oranları 200 baz puan artırıldı.
  • Yurt içi yerleşiklerle yapılan, 1 yıla kadar vadeli yabancı para cinsi repo işlemlerinde kullanılan fonlar için zorunlu karşılık oranı 400 baz puan artırıldı ve hesaplama yöntemi değiştirildi.
  • Tüzel kişi TL mevduat oranı yüzde 60’ın altında olan bankalar için, bu oranı her ay 0,3 puan artırma hedefi getirildi.
  • TL mevduatlar için zorunlu karşılıklara uygulanan faiz veya telafi oranı, TCMB’nin ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin yüzde 84’ünden yüzde 86’sına çıkarıldı.
  • Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından alınan kararla, İhracat Genelgesi’nde yapılan değişiklikle ihracat bedellerinin TCMB’ye satışında asgari oran 31 Temmuz 2025’e kadar yüzde 35 olarak belirlendi.
  • Firmaların döviz gelirlerini TL’ye çevirmelerini teşvik etmek amacıyla uygulanan döviz dönüşüm desteği oranı da 31 Temmuz 2025’e kadar yüzde 3’e yükseltildi.

Related Posts

Ateşkes iyimserliğiyle “korku endeksi”nde düşüşler yüzde 9’u buldu

Piyasalarda “korku endeksi” olarak bilinen ve S&P 500 Endeksi’ndeki dalgalanmayı gösteren VIX Endeksi, İsrail ve İran arasındaki çatışmalarda ateşkes sağlanmasıyla yüzde 9 gerileyerek 18,10 seviyesine indi.

Doların tahtı sallanıyor, dönemi sona eriyor, rezerv para olmaktan çıkıyor

Küresel ekonomide rezerv para birimlerinden biri ve en çok kullanılanı ABD dolarının tahtı sallanıyor. Jeopolitik risklerin artmasıyla birlikte diğer dövizler karşısında düşüşe geçen doların döneminin sona erdiğini açıklayan Rusya’nın en büyük bankalarından VTB’nin Başkanı Andrey Kostin, “Doların tekel olduğu dönemin yavaş yavaş sona ereceğini düşünüyorum.” dedi.

MKE, ‘Dış Ticaret Sermaye Şirketi’ statüsüne alındı

MKE, ‘Dış Ticaret Sermaye Şirketi’ statüsüne alındı

Arzum darboğaza girdi! Milyonlarca lira borç aldı

Ev aletlerinde mutfakların en çok tercih edilen markaları arasında yer alan Arzum 51 milyon TL borç aldı.

Ticaret Bakanlığı harekete geçti! Tam 15,8 milyon lira ceza kesildi

Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, Kurulun aldatıcı reklam ve haksız ticari uygulamalara karşı denetimlerini kararlılıkla sürdürdüğü bildirildi. Kurulun, 12 Haziran’daki toplantısında elektrikli otomobiller başta olmak üzere 103 dosya …

Emtia piyasalarında jeopolitik risk etkisi: Platin rekora doymuyor

Emtia fiyatları, geçen hafta makroekonomik veriler ve jeopolitik risklerin etkisiyle dalgalı bir seyir izledi. Değerli metaller arasında yer alan gri fırtına platin ise rekorlara doymuyor.