Önce Fico, şimdi de Reisi; Rusya’ya göz kırpan yanıyor!

Feramuz ERDİN

AB’nin Ukrayna’ya yaptığı silah yardımının kesilmesi için çaba gösteren Slovakya Başbakanı Robert Fico geçen hafta sokakta uğradığı suikastten kıl payı kurtulmuştu. Sağlık durumunun iyiye gittiği açıklandı.

Dün ise Rusya’nın Ukrayna’daki hava gücünün temelini oluşturan Shahed SİHA’larının üreticisi İran’ın Cumhurbaşkanı Reisi’nin helikopteri düştü. Reisi ve yanındakiler Fico kadar şanslı değillerdi.

RUSYA’NIN LANETİ

Rusya ile bir şekilde ittifak geliştiren her iki siyasetçinin ardı ardına başına gelenler, yaşananların bir tesadüften ibaret olmadığını düşündürüyor.

Putin liderliğindeki Rusya’yı güçlü kılacak olan her türlü işbirliğinin başındaki liderlerin uğradıkları akibetlerin benzerliği de bir başka konudur.

YABANCI İSTİHBARAT ETKİSİ

Slovakya ve İran liderlerinin benzer kaderleri paylaşması doğal olarak arada bir irtibat aranması konusunu gündeme getirmiş oldu.

REİSİ OLAYINDAKİ TUHAFLIKLAR

Cumhurbaşkanı Reisi, olayın hemen öncesinde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile birlikte bir baraj açılışı gerçekleştirmişti.

İran Cumhurbaşkanı Reisi’yi ve yanındakileri taşıyan helikopterin düşmesi olayında ve sonrasında yaşananlar gerçekten de akla zarar seviyedeydi.

Özellikle dini lider Ali Hamaney’in olayın hemen akabinde yaptığı “otorite boşluğu olmayacak” şeklindeki konuşma, bir çok şüpheyi doğurmuş oldu.

Savaş hazırlığı “ürkütücü” olarak nitelendirilebilecek olan İran’ın Cumhurbaşkanı’nın düşen helikopterine neredeyse bir gün sonra ulaşabilmesi bir başka şüpheli durumdu.

Kendisi zaten güçlü bir teknolojiye sahip olan Iran’ın Rusya ve Çin gibi güçlü müttefikleri dururken batı ülkelerinden yardım istemesi de bir başka soru işareti doğurdu.

TÜRKİYE’NİN ETRAFINDA ATEŞ ÇEMBERİ

Batı’nın coğrafyamızdaki en eski müttefiki olan Türkiye’nin etrafındaki çatışmaların yakın gelecekteki seyrini derinden etkileyebilecek olan bu tür gelişmeler doğal olarak, Türkiye’nin duruşunu ve menfaatlerini değiştirme kapasitesine sahiptir.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir