Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle’den Rekabetin Önemi Üzerine Değerlendirme
Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, yaptıkları faaliyetlerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Küle, rekabet kurumlarının asıl amacının piyasadaki aksaklıkları gidermek, bu doğrultuda tedbirler almak, piyasaya giriş engellerini kaldırmak ve ilgili mekanizmaları geliştirmek olduğunu vurguladı. Kendilerinin asıl görevinin rekabet ortamını oluşturmak ve yeni oyuncuların pazarlara girişini kolaylaştırmak olduğunu belirten Küle, “Rekabet kurumları, üstlendikleri görevleri başarılı şekilde yerine getirirlerse, ekonomiye ve toplumsal refaha önemli katkılarda bulunabilirler. Türk Rekabet Kurumu olarak cezalarımızla değil, piyasaya giriş engellerini kaldırmak ve rekabeti desteklemek suretiyle anılmak istiyoruz” dedi.
Rekabetin kendisinin en önemli düzenleyici olduğunu dile getiren Küle, kararlarının küresel düzeyde takip edildiğine dikkat çekti. Bu yıl içinde Frito Lay’e verilen 1,4 milyar liralık cezayı hatırlatan Küle, alınan kararların piyasayı düzenlemede etkili olduğunu belirtti. Frito Lay’in geleneksel kanallardaki rekabeti kısıtladığına dair tespitlerine de değinen Küle, benzer kararlarının farklı sektörlerde de alındığını ifade etti.
Küle, birleşme ve devralma konularında da önemli kararlar aldıklarını vurgulayarak, özellikle Tofaş/Stellantis devralma kararının ekonomi ve istihdam açısından büyük önem arz ettiğini belirtti. Küle, uluslararası içtihat ve literatüre katkı sağlayacaklarını dile getirdi.
Yapılan soruşturmalar hakkında da bilgi veren Küle, devam eden 30’un üzerinde soruşturma olduğunu ve farklı sektörlerde detaylı incelemelerde bulunduklarını açıkladı. Ayrıca uluslararası işbirliğinin önemine vurgu yaparak, pazar gücünün kötüye kullanımıyla ilgili çalışmalarına harcayacakları zamanı artıracaklarını belirtti.
Algoritmaların Fiyatları Belirlediği Dönem
Küle, rekabetin önemini vurgulayarak, hakim şirketlerin rekabeti engelleyerek tüketici seçeneklerini daralttığını belirtti. Bu durumda rekabet denetiminin ekonomik istikrar açısından büyük öneme sahip olduğuna dikkat çekti. Küle, algoritmaların rekabet ihlallerini kolaylaştırdığını ve şirketlerin fiyatlarını bu yolla belirlediğini ifade etti. Bu nedenle yapay zeka gibi önleyici mekanizmaların devreye alınacağını belirtti.