Suud Polisi Türk Hacı Adaylarını Kapı Kapı Topladı: Diyanet İddiaları Yalanladı

. Bu açıklama sonrası gelen tepkiler üzerine Diyanet, iddiaları yalanladı. Ancak, Suud polisi tarafından Türk hacı adaylarının “hac vizesi olmadığı” gerekçesiyle otellerinden alınarak Cidde’ye bırakıldığı görüntüler hızla sosyal medyada yayılmaya devam ediyor.

Demirhan’ın Açıklamaları

Demirhan, Diyanet’in organizasyonunun baltalandığını öne sürerek şunları söyledi:

“Ticari vizeyle, seyahat vizesiyle plansız programsız gelen hacılarımız var. Geçen sene, önceden gidip orada kamufle olan, arabada Arafat’a gitmek isteyen çok insan vardı, bu sene biz onları şikayet ettik.”

Demirhan, kurada 10 yıldır hac hakkı alamayan vatandaşların haklarını savunduklarını iddia etti. Ancak bu açıklamalar sonrası sosyal medyada ve kamuoyunda büyük tepki oluştu.

Diyanet’in Açıklaması

Diyanet İşleri Başkanlığı, gelen tepkiler üzerine bir açıklama yaparak iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirtti. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Kamuoyunda gerçekdışı yorumlara neden olan görüntü, 25 Nisan 2024 tarihinde Başkanlığımızda düzenlenen Hac Eğitim Seminerinde Daire Başkanımızın konuşmasının önü ve arkası kesilerek bağlamından koparılmış bir bölümüdür. Konuyla ilgili bazı paylaşım ve açıklamalarda iddia edildiği gibi, Başkanlığımızın 2024 Hac döneminde hac vizesi olmadan Suudi Arabistan’a gelen vatandaşlarımızı ilgili makamlara şikayet ettiği iddiası tamamen gerçek dışıdır.”

Diyanet ayrıca, Suudi Arabistan makamlarının hac vizesi olmayan kişilere yönelik yaptırımlarının tamamen kendi yetkileri dahilinde olduğunu vurguladı.

Sosyal Medyada Yayılan Görüntüler

Diyanet’in açıklamalarına rağmen, sosyal medyada yayılan görüntülerde Türk hacı adaylarının, “hac vizesi olmadıkları” gerekçesiyle Suudi yetkililer tarafından kaldıkları otellerden alınarak otobüslerle Cidde’ye götürüldüğü görüldü. Bu durum, hacı adayları arasında büyük bir mağduriyete neden oldu.

Tepkiler ve Yorumlar

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bu konuda net bir açıklama yapması ve vatandaşların mağduriyetini giderecek önlemler alması bekleniyor. Özellikle hac vizesi olmayan hacı adaylarının durumu, hac döneminde daha dikkatli ve planlı olunması gerektiğini bir kez daha ortaya koyuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir