TZOB’dan don felaketine ilişkin açıklama: ’65 ilimizi etkiledi’

TZOB Başkanı Bayraktar: “Meyve Bahçelerinde Don Felaketi”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada, 65 ilde meydana gelen don felaketinin meyve bahçelerini olumsuz etkilediğini belirtti. Bayraktar, son 30 yılın en düşük sıcaklık değerlerine ve eksi 20 derecelere kadar düşen sıcaklıklara tanık olduklarını ifade etti.

Bayraktar ve beraberindeki heyet, Kahramanmaraş’ta zirai dondan etkilenen bahçeleri ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Dulkadiroğlu ilçesinde ceviz ve üzüm üreticileriyle bir araya gelen Bayraktar, eksi 20 derece sonrası zirai donun etkilerinin görüleceğini ve birçok üründe verim kaybının yaşanacağını vurguladı.

Zarar Oranları Yüzde 100

Genel Başkan Bayraktar, yaptığı açıklamada, “65 ilde meyve bahçelerimiz don felaketinden etkilendi. Zarar oranları yüzde 100 seviyesinde. Başkanlarımızdan aldığımız bilgilere göre, kayısı, kiraz, ceviz, fıstık, badem, elma ve üzüm bahçelerimiz zarar gördü” şeklinde konuştu.

Bayraktar ayrıca, iklim değişikliğine dikkat çekerek, mevsim kaymalarının bitkisel ürünleri olumsuz etkilediğini belirtti. Bakanlık tarafından zirai dondan etkilenen üreticilere destek sağlanacağını da ifade eden Bayraktar, “Gaziantep, Hatay, Adana, Mersin ve Kilis illerinde birçok üründe zarar var. Bakanlığımız üreticilere maliyetler üzerinden destek verecek” dedi.

Bayraktar, “Önümüzdeki yıllarda bu don felaketinin etkisiyle bahçelerimiz ürün vermeyebilir. Bu afetin boyutunu değerlendirerek üreticilerimize yardımcı olmalıyız” şeklinde sözlerini tamamladı.

Related Posts

Dolar ve euroda son durum ne? Piyasalarda gün ortası! (7 Temmuz 2025)

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 1,35 değer kaybederek 10.136,76 puana indi. Cuma günü 10.275,75 puandan kapanan BIST 100 endeksi, güne 137,84 puan azalışla 10.137,91 puandan başladı. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki …

Migros kendi markaları raflardan indirdi

İsviçre’nin en büyük perakende gruplarından Migros, uluslararası markalaşma faaliyetlerine son verdi. Şirketin sanayi biriminin başındaki Matthias Wunderlin’in “Schweiz am Wochenende” gazetesine verdiği röportajda, Frey çikolata gibi ürünlerin artık …

Rekabet Kurumu’ndan yeni hamle: Fiyatlar artık algoritmalarla belirleniyor

Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, şirketlerin artık fiyatları algoritmalarla belirlediğine, böylece fiyat sabitlemesi gibi ihlallerin otomatik gerçekleştirildiğine işaret ederek, “Bu gelişmelere karşı önleyici mekanizmaları devreye alıyoruz. Özellikle yapay zekayı kullanarak, karşı denetim mekanizmalarını hayata geçirmeyi planlıyoruz”​​​​​​​ dedi.

Her yerimiz 200 TL oldu

Enflasyonun hız kesmesine rağmen, 10 yıl öncesine kıyasla alım gücü sert darbe aldı. Küçük kupürlü banknotlar piyasadan silinirken, en büyük değerli kağıt olan 200 TL bile artık tek başına bir alışveriş sepetini doldurmaya yetmiyor.

En düşük emekli maaşına zam için gözler Genel Kurul’da

TBMM, yoğun mesaiye hazırlanıyor. Genel Kurul’da enerji ve emekli maaşlarına dair önemli düzenlemeler görüşülecek. Enerji üretiminde yerliliğin artırılmasına yönelik adımlar öne çıkıyor. Madencilikte yeni kurallar getirilirken, rüzgar enerjisine özel teşvikler de gündemde. Emekliler içinse en düşük maaş 16 bin 881 liraya yükseltilecek.

Altında dengeler değişiyor: İşte piyasanın beklediği yıl sonu hedefi!

Altın fiyatlarında sert hareketler yatırımcıların dikkatini çekmeye devam ediyor. Geçtiğimiz haftalarda 4 bin 200 TL seviyesine gerileyen gram altın fiyatı yeniden yönünü yukarı çevirdi. Öte yandan temmuz ayında ABD Merkez Bankası ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın kritik faiz kararları olacak. Peki faiz kararları sonrası altında sert yükseliş olur mu? Ekonomist Belgin Maviş, gram altın için yıl sonu hedefini milliyet.com.tr’ye açıkladı. İşte detaylar…