Yemeden önce bir kez daha düşünün! İşte tabağınızdaki gizli düşmanlar

Kalp Sağlığı ve Beslenme İlişkisi Üzerine Diyetisyen Demet Güngördü’den Öneriler

Kalp sağlığı konusunda önemli bilgiler veren Diyetisyen Demet Güngördü, kalp damar sağlığını etkileyen risk faktörleri hakkında açıklamalarda bulundu. Diyabet, obezite, yüksek kolesterol, hipertansiyon, sigara, hareketsizlik, stres ve sağlıksız beslenmenin kalp sağlığını tehdit eden başlıca faktörler olduğunu belirten Güngördü, bu riskler arasında yanlış beslenme alışkanlıklarının önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti.

‘Kolesterol Dengesi Esas Alınmalı’

Kolesterolün dengelemenin hayati önem taşıdığını vurgulayan Diyetisyen Güngördü, kandaki total kolesterol ve LDL (kötü kolesterol) seviyesinin yüksek olmasının kalp hastalıkları riskini artırdığını belirtti. HDL (iyi kolesterol) seviyesinin düşük olması durumunda ise kalp krizi, damar tıkanıklığı ve felç gibi ciddi sorunların ortaya çıkabileceğine dikkat çekti. Güngördü, omega-3 yağ asitlerinin kolesterol dengesi için önemli olduğunu ve uskumru, somon, sardalya gibi yağlı balıklar ile keten tohumu, semizotu ve ceviz gibi bitkisel kaynakların düzenli tüketilmesi gerektiğini belirtti.

‘Doymuş ve Trans Yağlara Dikkat Edin’

Diyetisyen Güngördü, paketli gıdalardan kaçınılmasını önerirken, yağlı kırmızı et, tavuk derisi, sakatatlar, tam yağlı süt ürünleri gibi doymuş yağ içeriği yüksek gıdaların LDL kolesterolü artırdığını belirtti. Ayrıca paketli ürünlerde, kızartmalarda ve bazı pastane ürünlerinde bulunan trans yağların kalp sağlığı için ciddi risk oluşturduğuna değinen Güngördü, yemeklerde margarin ve tereyağı yerine soğuk sıkım zeytinyağı kullanmanın, pişirme yöntemi olarak da kızartma yerine haşlama, buharda pişirme veya ızgara tercih edilmesi gerektiğini belirtti.

Kandaki homosistein düzeyinin yükselmesinin kalp-damar hastalıkları riskini artırdığını belirten Diyetisyen Güngördü, bu durumda B9 (folik asit), B6 ve B12 vitaminlerinin eksikliğinin etkili olduğunu belirtti. Bu vitaminlerin yeşil yapraklı sebzeler, avokado, kırmızı et, balık, yumurta ve süt ürünleri gibi besinlerde yer aldığını belirtti.

Kalp Sağlığı İçin Öneriler

Kalp sağlığı için alınması gereken önemler hakkında konuşan Güngördü, şu önerilerde bulundu:

  • Kırmızı-mor meyveler antioksidan içerikleriyle kalbi korur.
  • Sarımsak, kan basıncını ve kolesterolü düşürmede etkilidir.
  • Posa içeren sebzeler, meyveler, kurubaklagil ve tam tahıllı ürünler günlük diyette bulunmalıdır.
  • Omega-3 zengini balıklar haftada en az iki kez tüketilmeli ve kızartma yöntemi tercih edilmemelidir.
  • Tuz tüketimi azaltılmalı, sakatat ve işlenmiş et ürünlerinden kaçınılmalıdır.
  • Günde 30 dakikalık orta şiddette egzersiz yapılmalıdır (yürüyüş, yüzme vb.).
  • Kilo kontrolü kalp sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır.

Related Posts

Muğla’da ücretsiz HPV aşısı başvuruları başladı

Muğla’da ücretsiz HPV aşısı başvuruları başladı

Güneş ışınlarına karşı doğal koruma: Bol sebze ve meyve tüketin

Prof. Dr. Pınar Sökülmez Kaya yaz aylarında risk grubundaki bireylerin beslenmelerine dikkat etmesi gerektiğini ifade etti. Vücudu korumanın en doğal yolunun antioksidan açısından zengin meyve ve sebzeler olduğunu belirtti.

Vatandaş zehirlendi, faturası aile hekimlerine kesildi!

Aile hekimliği yönetmeliği aile hekimlerini mağdur etmeye devam ediyor. Kahramanmaraş – Elbistan’da bulunan termik santralde meydana gelen zehirlenme vakaları, halk sağlığını tehdit ederken, yeni Aile Hekimliği Yönetmeliği nedeniyle fatura yine aile hekimliği çalışanlarına kesildi.

Her şeyi unutturup, güçsüz bırakıyor: Hastalık değil ‘eksiklik’ yaşıyor olabilirsiniz

Vücudunuzun enerji üretiminden beyin fonksiyonlarına kadar birçok sisteminde rol oynayan B12 vitamini, eksikliği halinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Hafıza problemleri, yorgunluk, karıncalanma gibi belirtilerle B12 eksikliği önemli bir sağlık problemi. Peki, yeterli B12 nasıl alınır ve kimler risk altında?

İBB’den aşırı sıcaklara karşı sağlık uyarısı: Gölgede durun, bol su için

İBB’den aşırı sıcaklara karşı sağlık uyarısı: Gölgede durun, bol su için

Alzheimer’a umut olacak keşif! Hastalığı tetikleyen mekanizma çözüldü

Yürüttükleri çalışmayla Alzheimer hastalığının oluşumunda kilit rol oynayan yeni bir mekanizma keşfettiklerini açıklayan Prof. Dr. Muhsin Konuk ve doktora öğrencisi Arş. Gör. İrem Gülfem Albayrak, “Sıradaki hedefimiz, bu mekanizmayı düzenleyecek mümkünse bitkisel bir molekül bulmak. Başarırsak, o kişi Alzheimer’a yakalanmayacak” dedi.