BM açıkladı: Türkiye İsrail’e en çok mal satan beşinci ülke konumuna yükseldi!

Türkiye, 2024 Yılında İsrail’e 2,86 Milyar Dolarlık İhracatla Beşinci Sıraya Yükseldi

Türkiye, 2024 yılında İsrail’e yaptığı 2,86 milyar dolarlık ihracatla, Çin, ABD, Almanya ve İtalya’nın ardından İsrail’e en çok mal satan beşinci ülke konumuna yükseldi. Gazeteci Metin Cihan’ın paylaştığı verilere göre, Türkiye’nin İsrail’e en çok mal satan 5. ülke olduğu ortaya çıktı. El Cezire’nin 21 Mayıs 2025 tarihli haberine ve Birleşmiş Milletler Ticaret Veritabanı (UN Comtrade) verilerine göre, Türkiye 2024 yılında İsrail’e 2,86 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu durum, Türkiye’yi Çin, ABD, Almanya ve İtalya’nın ardından İsrail’e en çok mal satan beşinci ülke konumuna yerleştiriyor.

Habere göre, İsrail 2024 yılında toplamda 91,5 milyar dolarlık ithalat yapmış ve bu ithalatın büyük bir kısmı Çin (19 milyar dolar), ABD (9,4 milyar dolar) ve Almanya (5,6 milyar dolar) gibi ülkelerden gerçekleşmiş.

Gazeteci Metin Cihan’ın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verildi: “İsrail’e en çok mal satan 5. ülkeyiz.” Haberin kaynağı ise El Cezire ve Birleşmiş Milletler Ticaret Veritabanı olarak belirtilmiş.

Metin Cihan daha önce de Türkiye’den İsrail limanlarına düzenli olarak gönderilen yük gemilerini uluslararası denizcilik platformlarında belgeleyerek kamuoyuna duyurmuştu. Bu durum bazı kesimler tarafından eleştirilere neden olsa da hükümet yetkilileri, bu ticaretin özel sektör tarafından yürütüldüğünü ve devlet politikalarıyla doğrudan ilişkili olmadığını savunmuştu.

İki ülke arasındaki ticaretin artmasına rağmen Türkiye’deki siyasi iktidarın Gazze’deki olayların ardından İsrail’e karşı sert söylemlerde bulunması, kamuoyunda “söylem ve eylem çelişkisi” tartışmalarına neden olmuştu. Muhalefet ve bazı sivil toplum kuruluşları, hükümetin Filistin’e destek açıklamaları ile pratikteki ticari ilişkiler arasında tutarsızlık olduğunu savunuyor.

Ayrıca, Türkiye’nin İsrail ile ticaretini protesto edenlerin çeşitli etkinliklerde gözaltına alındığı da belirtiliyor.

Related Posts

Yumurtada fiyat çıktığı yerden inmedi, başkandan tepki geldi

ABD’de yaşanan kriz nedeniyle ihracatla birlikte ekstra artışın görüldüğü yumurtada arz talep dengesi sağlanmasına rağmen fiyatların düşmediği görüldü. Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, “Bazı satış noktalarında fiyatların çıktığı hızda inmediğini görüyoruz” diyerek tepkisini dile getirdi.

Mayısta sektörel güven yükseldi

Güven endeksi, mayısta geçen aya kıyasla hizmet sektöründe yüzde 0,9, perakende ticaret sektöründe yüzde 0,6 ve inşaat sektöründe yüzde 3,9 arttı.

Hindistan’ın boykotu büyüyor: Türk mücevherlerini taklit edecekler!

Hindistan’daki bazı kuyumcular, siyasi nedenlerle Türk menşeli mücevher ürünlerini satıştan kaldırma kararı aldı. Bu karar, sektörde geniş destek buldu. Hint üreticiler ise Türk tasarımlarını taklit etmeye hazırlanıyor.

Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor! Emeklilik düzenlemesi için tarih belli oldu

Evde bakım ve işleri yürüten milyonlarca kadının bu emeğinin maddi karşılığı yok. Ücretsiz ev içi çalışan kadınlar bir yandan da güvencesiz. Evli oldukları erkeğe bağlı olarak şartları oluşan kadınların emekli olma şansı olmuyordu. Bir süredir …

Merkez patinajda: Gelen yaktığına yetmiyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervlerinin 16 Mayıs ile sona eren bir haftalık dönemde yaklaşık 1,3 milyar dolar artış gösterdiği hesaplandı. Böylece üst üste ikinci haftada artış yaşanmış oldu. ForInvest Haber’in TCMB verilerinden …

Bireysel emeklilik sistemi gençleşerek büyümeyi sürdürdü: BES’in yüzde 19’u 25 yaş altı katılımcı

Bireysel emeklilik sistemindeki (BES) katılımcıların güncel yaş dağılımına bakıldığında, son yıllarda gençleşme olduğu görülüyor. Haziran 2021’de başlatılan ve 18 yaş altı kişilerin gönüllü BES’e dahil edilmesini hedefleyen yasal düzenleme buna olumlu katkı verdi.